Å fordybe seg – sammen.

av Viddepraksis I 28. juni 2025

 

Før og etter pinsen juni 2025 inviterte Viddepraksis til online undervissing med Michael Stubberup for deltagere i Stavanger og Oslo. Foto: Viddepraksis.

 

Viddepraksis’ hjertesak siden 2018 har vært å etablere – og sammen holde i – et praksisfellesskap i Stavanger basert på Vækstcenterpedagogikken – støttet av undervisning fra seniorpraktiserende fra Vækstcenteret.

Praksisfellesskapet vårt rommer dyp stillhet, tillit og åpenhet. Vi møtes jevnlig for felles meditasjon og utveksling rundt egen praksis – og kake!
Fellesskapet er vevd rundt Michael Stubberups undervisning om ledelse med hjertet, empati, sosial bærekraft, det autonome nervesystemet, meditasjonspraksis – og et langt livs levd erfaring i spirituell utvikling, Dzogchen og fordypet nærvær.

Michael er stiftet Sustainable Co-Creation sammen med Steen Hildebrandt, og er forfatter og medforfatter av flere bøker. Han er den del av de faste underviserne på Vækstcenteret hvor han fra 1997 har vært del av ledelsen og fra 1981 i trening hos Jes Bertelsen.

Det kjennes som en stor gave å få denne muligheten i livet; kontinuitet og fordypelse i både fellesskapet og undervisning.

Vi-veven og kollektive organismer

For å holde i kontinuiteten i praksisgruppen og nettverket rundt, arrangerte Vidde i samarbeid med Michael online undervisninger i forkant og i etterkant av pinsen 2025 for deltagere fra Stavanger og nettverk ellers i landet. Noen av temaene vi brakte til disse felles samlingene var:

  • Å være med – og være medskapende med – det som er, i en tid som krever omstilling

  • Ledelse med hjertet som kompass

  • Synergier mellom tilstedeværelse, hjerte og skapende kraft

  • Hjertebønn

  • Kollektiviseringsprosesser i spirituelle fellesskap

 
 

Noen tråder fra veven:

Det skjer noe når vi møtes. Når vi setter oss i ring – fysisk eller digitalt – og åpner et rom hvor vi ikke skal prestere, bare være. Lytte. Speile. Puste.
Være med det som er.

Noen ganger er det først i møte med andre at vi blir klar over hva som faktisk beveger seg i oss selv. Når vi setter ord på, og samtidig merker inn i et lyttende, nærværende felleskap, kan det oppstå en fordypet forståelse, klarhet, samklang. Rom for noe nytt. Det ferske, det nye blir sett – men også noe i fellesskapet blir mer levende.

Når jeg kjenner en dypere kontakt med meg selv, kjenner jeg også en sterkere tilhørighet til fellesskapet.
Det er nesten umulig å skille dem helt.
— Stat fra deltager

I slike rom blir det tydelig at dybde ikke er noe vi bare oppsøker alene. Det skjer i mellomrommet. Mellom deg og meg. Mellom spørsmål og svar. Mellom pauser og pust. Mellom nuene.

Vi er vant til å tenke at spirituell eller indre praksis er noe individuelt – min vei, min stillhet, min erfaring. Men i den kollektive fordybelsen skjer en utvidelse. Det som er viktig for meg, viser seg å være viktig også for andre. Ikke nødvendigvis i detaljene, men i verdiene. I kontakten. I erkjennelsen.

Det finnes noe grunnleggende menneskelig i det å kjenne etter, sammen. Når vi erfarer at vår indre reise er del av noe større – et felt, et språk, et nærvær – da åpner det for en annen type tilhørighet. Et slags dypt felleskap som ikke trenger å forklares. Bare merkes.

 

– Gjennom å speile livet i en praksis, kan vi lytte dypere – til oss selv, til kroppen, og til det som beveger seg mellom oss. Foto: Anne-Siri Eiane.

 

Om kollektiviseringsprosser:

  • Å delta i et kollektivt rom handler ikke bare om å gjøre noe sammen – men om å være til stede med hele seg. Det er en levende prosess hvor vi både mottar og deler energi. Når vi åpner opp for det kollektive, øker også både livsfylde og mening – men vi møter samtidig vår egen sårbarhet. Friksjon kan oppstå, og det krever mot og ansvar å stå i det.

  • Å utforske kvaliteten i kollektive prosesser betyr å være våken for hvordan energi beveger seg mellom mennesker, og hvordan min egen tilstedeværelse påvirker helheten. Det innebærer å bidra med mine ressurser – og samtidig ta ansvar for egne grenser, behov og reaksjoner. Når jeg kjenner mitt eget nervesystem bedre, når jeg ser og speiler det som foregår i mitt liv, står jeg stødigere i møtet med andre.

  • Åndelig praksis og selvutvikling i fellesskap er også en invitasjon til å åpne for noe større enn oss selv – det vi kan kalle kollektiv informasjon eller visdom. Ikke som noe mystisk, men som det som oppstår når vi er stille sammen, lytter sammen, deler sammen. Det krever øvelse. En form for praksis. Og et rom hvor det er trygt å være menneske – fullt og helt.

For å skape en vev og et praksisfelt mellom disse to samlingene, lagde vi løse avtaler om tidspunkter for felles praksis morgen og kveld gjennom pinsen. Hver og en deltok når og hvor lenge en ønsket – der hver enkelt var– enten det var på fjellet, på hytten ved sjøen, i byen med familien, alene eller på reise.

For også å være i kontakt delte de som ville et enkelt foto fra sin praksis eller sine omgivelser inn i en felles online feed:

 

Glimt inn i hverandres praksisomgivelser gjennom pinsen 2025.

 

Rom-i-rom-i-rom

Vi gjorde også en øvelse sammen, fasilitert av Michael: kontakt med hjerterommet. Et ord, en klang, en følelse. Derfra lot vi hjertets tone bre seg i kroppen og åpne seg mot rommet rundt oss. Ikke med skarp oppmerksomhet, men med myk sansing. En balanse – mellom det indre og det ytre.

Og vi delte: Et ord. Et bilde. En essens. Hjemkomst. Påkobling. Meningsfylt fellesskap. Lyttet til det som oppsto i rommet – den kollektive klang.

Michael delte videre om hjertet som bro mellom individ og helhet. Om hvordan integritet handler om å la det som er viktig i hjertet få plass i livene våre – og i fellesskapene vi er en del av. Når vi gir stemme til det som virkelig betyr noe for oss, skapes mer energi. Ikke bare i oss selv, men i de sammenhenger, omgivelser og helheter vi er del av.

Og vi bærer et ansvar – ikke fordi noen sier vi må – men fordi det som er sant for oss.
Å åpne dører innover – og utover. Å kjenne at vi er del av noe større.

Vi skaper de helheter vi er del av i livene våre – sammen.

Her kan du høre en guidet meditasjon RUM-I-RUM-I-RUM med Michael Stubberup, produsert og formidlet av våre venner i Kontemplation.

 

Online undervisningen med Michael Stubberup var i regi av Viddepraksis v/ Kristin Koll.
Følge gjerne Viddepraksis på facebook eller instagram.


 
Neste
Neste

Praksis og bålsamtale-kake